ads

Thursday, 29 September 2011

encik Abah.

"Asha, macam mana nak search blog Husam Musa?" abah hensem.

"emmm. Abah tahu x link blog dia macam mana?" saya jawab, tapi mata masih lekat kat CSI : Miami, Horatio Caine tengah tarik spek hitam dia keluar dari poket.

"Abah ada salin, tapi x ingat letak kat mana." beliau jawab acuh tak acuh.

"emmmm. Abah search kat Google tu, result top search atas sekali tu kot blog dia. try la tengok. kalau x dapat, jap lagi asha naik." saya menoleh ke arah abah yang tengah guna laptop kat atas, tak boleh miss scene CSI ni, nanti tak paham ending dia macam mana. [padahal alasan malas bergerak]

"tak dapat laa sha.. macam mana nak search?"abah confuse. "huh? ooh. jap-jap." berlalu meninggalkan coroner yang tengah menggerudi kepala mangsa.

kletuk-kletuk *bunyi keyboard diketuk*

lepas jumpa blog tu, Abah tiba-tiba senyum. tanda terima kasih mungkin.

Malam tu, saya cek history kat Google sebab nak cari sesuatu, then ternampak blog yang saya carikan untuk encik Abah petang tadi. tapi tarikh blog itu dibuka adalah 2 hari sebelum. aiyakk!!

aaaaaa.grrrrrrrrrrrrr. patut lah Abah senyum-senyum!

****************************************************


"Asha, youtube tu guna untuk apa?" abah dengan muka serius 4 megawatt bertanya.

"Youtube tu orang guna untuk cari video. semua jenis video la asalkan ada format video. hahah. lepas tu orang guna untuk bla bla bla bla bla bla bla." jawab saya dengan prihatin. agagaga

"Oooh. macam mana nak bukak youtube ni? taip kat mana?" beliau bertanya lagi.

"Ni, abah taip je kat sini, pastu tekan search." sambil tunjuk2 kat screen. Muka abah senyum-senyum.

"Asha, x payah ajar abah tu. abah dah tahu laa youtube tu macam mana. abah saja je nak test asha tu. baru-baru ni abah bukak youtube sebab nak tengok ceramah ustaz Azhar Idrus, masa tu Adi x ajar pun abah. abah rilek je bukak sendiri." Adi mencelah sambil mata tak lepas daripada homework matematik dia.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Abah terkekekekekekeh gelak. Lepas tu, beliau pun bukak youtube, tengok video Umi Hafilda. cehhh. terkena gua.

**********************************************

Dah banyak kali Abah buat macam ni, tapi ni je yang saya ingat. Nak test anak-anak katanya. Sebab tu, lain kali kena tanya abah, sama ada betul2 tahu atau tidak. Saya punyalah semangat explain pasal itu ini, rupa-rupanya beliau dah tahu!



encik Abah dengan muka innocent :)


Tinggal lagi 2 minggu nak balik sana, Abah dah start suruh listing barang-barang yang nak bawak balik. Setiap kali makan nasik, setiap kali tu Abah pesan macam-macam., dari soal belajar sampai soal kahwin segala. lol

Abah pernah pesan, kalau kita tak puas hati tentang sesuatu, just shout it out, jangan simpan. Berterus-terang itu lebih baik. Abah cerita, abah ada satu je yang abah regret sampai sekarang. Dulu sebelum Tok Wan meninggal, abah tak pernah terfikir nak belikan Tok Wan motor baru. Tok Wan pakai motor buruk tu untuk hantar anak-anak sekolah sampailah anak-anaknya berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Saya tanya kenapa abah tak belikan Tok Wan motor baru, sebab masa tu, motor tu dah uzur sangat, tunggu saat nak rebah sujud ke bumi je. Abah jawab, masa tu abah tak pandai fikir, tak tahu nak mendahulukan siapa dalam hidup dia. Lepas Tok Wan pergi, baru abah terasa menyesal sangat. Tapi abah kata, kalau abah beli motor satu lori pun, tak ada guna, sebab Tok Wan dah tak ada. Saya boleh nampak muka abah berubah lepas abah cerita tu. Ada kekosongan dalam hati abah, rindu Tok Wan barangkali. :'(

Abah kata, konklusinya, kalau kita ada sesuatu yang nak dizahirkan untuk ibubapa, cubalah zahirkan. Jangan tangguh-tangguh, nanti menyesal macam abah. Dan saya tak pasti sama ada abah pernah beritahu orang lain perihal penyesalannya yang satu ini. Dan mungkin juga, ini hanyalah cerita rekaan untuk memberi kesedaran kepada anaknya yang terlebih 'istimewa' ni, tapi ianya sarat dengan pengajaran.

Ianya mahal dan susah nak dapat, terima kasih abah!



"Your parents are a gift for you, cherich them."
- islamicthinking

3 comments:

Magic said...

sob3...rindu parents kt kmpung..waaaa~~~

generation 709 said...

ing gak ehh. :)

Magic said...

bakpo?